Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Elektrisch rijden volgens BMW: de Concept ActiveE


image/jpeg

 

17-12-2009 – Na de Mini E presenteert BMW Group de tweede volledig elektrisch aangedreven auto. De BMW Concept ActiveE is een studiemodel op basis van de 1 Serie Coupé en wordt aangedreven door een 125 kW/170 pk sterke elektromotor.

 

Gecombineerd met een ideale gewichtsverdeling en achterwielaandrijving biedt deze CO2-vrije auto typische BMW-rijeigenschappen. Bovendien heeft BMW het ‘Project i’ aangekondigd. Dit project moet met een vloot BMW Concept ActiveE-testexemplaren de al uitgeleverde vloot van zeshonderd Mini’s E overtreffen.

Dat de Concept ActiveE een échte BMW is, blijkt uit het feit dat hij met zijn koppel van 250 Nm binnen negen seconden van 0-100 km/h sprint. De toegepaste nieuwe synchroonmotor onderscheidt zich van andere elektromotoren, doordat hij ook bij hogere toerentallen nog voldoende koppel levert. Hiermee wordt de karakteristiek van een verbrandingsmotor beter benaderd en kan ook bij hogere snelheden een typische BMW-rijdynamiek worden geboden. De topsnelheid van deze elektrische BMW is begrensd op 145 km/h. Met een praktijkgerichte actieradius van 160 km (240 km volgens de Amerikaanse FTP72 cyclus) kan de bestuurder zich ook op de wegen buiten de stad begeven.

Moderne accu’s

De energie voor de motor wordt geleverd door een vloeistofgekoeld, lichtgewicht lithium-ionaccupakket, gemaakt door de onlangs opgerichte joint venture van BMW Group en SB LiMotive (Bosch en Samsung SDI). Dankzij de koeling kan de accu onder alle omstandigheden optimaal zijn capaciteit leveren. De accu-unit is ondergebracht op de plekken waar in de reguliere BMW 1 Serie de aandrijflijn en de brandstoftank zijn te vinden. De oplaadtijd van een volledig lege accu bedraagt nog geen drie uur. Bij het loslaten van het gaspedaal en het intrappen van het rempedaal remt de auto bovendien effectief af op de motor, die dan als generator fungeert en de accu bijlaadt. Daarmee kan in stadsverkeer de actieradius tot 20% toenemen.

Project i
De BMW Concept ActiveE is het tweede model in het kader van Project i, na de eerder
gelanceerde Mini E. Het project omvat alle activiteiten van BMW Group, gericht op het
ontwikkelen van duurzame productiemodellen met elektrische aandrijving. De Mini E, waarvan er 600 zijn gebouwd, wordt momenteel beproefd door verschillende zakelijke en particuliere gebruikers in de VS en Europa. Ook de BMW Concept ActiveE zal in een
dergelijke vorm in de praktijk worden getest.

image/jpeg

 

image/jpeg

 

image/jpeg


  

| Disclaimer