Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Onduidelijkheid over nieuwe E10 benzine


 

27-12-2010 - In Frankrijk kennen we het al langer, maar inmiddels is de brandstof ‘E10’ ook in Nederland bij steeds meer pompstations te koop. Deze relatief nieuwe brandstof zorgt echter voor veel onduidelijkheden, want E10 is niet voor elke auto geschikt.


Wie sinds april 2009 een keer bij een tankstation in Frankrijk heeft gestaan, heeft kunnen zien dat het zogenoemde ‘SP95-E10’ naast of zelfs in plaats van Euro 95 verkocht wordt. In Duitsland stappen de tankstations rond de jaarwisseling massaal over op de nieuwe brandstof E10 en ook in Nederland zullen we deze aanduiding in toenemende mate tegenkomen.


Wat is E10?

Euro 95 en diesel zoals we dat nu kennen, is voor vijf procent aangemengd met een biocomponent (E5 en B5). Bij benzine is dat ethanol en bij diesel wordt plantaardige olie toegevoegd. De Europese Unie heeft besloten om per 2011 over te stappen naar tien procent bijmenging, waardoor Euro 95 dus voor tien procent wordt aangemengd met ethanol. De bijbehorende aanduiding is dan ook E10. Het plan was om ook diesel met dezelfde hoeveelheid aan te mengen met plantaardige olie (B10), maar al gauw bleek dat B10 de kans op motorproblemen aanzienlijk vergroot. Daarom heeft de EU besloten om vanaf dit jaar maximaal zeven procent toe te voegen (B7) en daar heeft geen enkele dieselmotor problemen mee.

 

Risico’s

Waar de meeste onduidelijkheden over zijn ontstaan, is de benzine. De ANWB deed in 2010 al een oproep om in Frankrijk vooral géén E10 te tanken, omdat er te weinig onderzoek is gedaan naar het effect van E10 op de auto. Bij sommige tankstations is Euro 95 zelfs geheel vervangen door E10 en werden mensen geadviseerd om Euro 98 te tanken. Nu we in Nederland ook met E10 te maken krijgen, is het van groot belang om te weten welke auto’s wel of niet geschikt zijn. Een alcohol zoals ethanol veroorzaakt eerder corrosie en heeft geen smerende werking. E10 kan dus op de langere termijn bepaalde rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen aantasten.

 

E10-check

Circa 90% van de auto’s kan probleemloos E10 tanken. Op de website www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10/ is precies te zien in welke modellen je beter géén E10 kunt tanken. De EU heeft daarentegen besloten dat E5, naast E10, nog minimaal twee jaar verkrijgbaar moet blijven. Diverse tankstations in Frankrijk hebben deze regel echter al aan hun laars gelapt. Ook is er geen Europese regel hoe verschillende brandstoffen gemerkt moeten worden. Om automobilisten het verschil tussen Euro 95 en E10 duidelijk te maken, hebben de BOVAG, BETA en NVPI een uniforme sticker voor op de tankinstallaties in Nederland ontwikkeld.


  

| Disclaimer