Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Ook Volvo onthult elektrische auto


image/jpeg

 

18-12-2009 - Het blijkt dat de aankomende autoshow in Detroit steeds nadrukkelijker in het teken van elektrische mobiliteit komt te staan. Naast diverse andere automerken zal ook Volvo een volledig elektrisch aangedreven auto presenteren, op basis van de C30.

 

Volvo presenteerde in september van dit jaar al een prototype van een elektrisch aangedreven auto. De C30 die in Detroit wordt getoond, is de volgende stap in het ontwikkelingsproces, waaraan de Zweedse Energy Agency omgerekend zo’n vijftien miljoen euro bijdraagt. Met een compleet interieur, een volledig instrumentarium en een verbeterd accupakket onderscheidt de C30 die in Detroit wordt getoond zich van het prototype.

In 2010 start de productie van de kleine oplage van vijftig elektrisch aangedreven Volvo’s. Deze C30’s vormen een testvloot voor een groep geselecteerde gebruikers, die de auto's gedurende twee jaar in de praktijk zullen testen. Het gaat daarbij niet alleen om technische aspecten van de auto, maar ook om de manier waarop de gebruikers de auto gebruiken.

De elektrisch aangedreven Volvo C30 oogt op het eerste gezicht als een reguliere C30. Hij biedt ook dezelfde veiligheid, hetzelfde comfort en evenveel interieurruimte. Het meest in het oog springende verschil is het nieuwe instrumentarium, vooral de meters en de lay-out wijken af van die in de conventionele C30. Er is een modern gestileerde combinatiemeter die snelheid en energieverbruik weergeeft. Ook zijn er enkele nieuwe aanduidingen te zien, zoals de laadtoestand van de accu en andere zaken die bij dit type auto van belang zijn.
De elektrisch aangedreven C30 heeft ook geen versnellingen. De motor zorgt voor een traploze acceleratie, waarbij de maximale trekkracht direct volledig voorhanden is.

Een elektromotor gebruikt maar een kwart van de hoeveelheid energie die een verbrandingsmotor nodig heeft voor dezelfde prestaties. Dat efficiencyvoordeel maakt elektrische aandrijving steeds interessanter naarmate de prijzen van fossiele brandstof stijgen en naarmate de eisen met betrekking tot lagere CO2-uitstoot strenger worden. De Volvo C30 die in Detroit debuteert, is voorzien van een lithium-ion-accupakket, dat op te laden is via het lichtnet thuis of bij oplaadpunten onderweg. Het duurt ongeveer acht uur om een leeg accupakket volledig op te laden. De topsnelheid bij een vol accupakket bedraagt zo’n 130 km/h. De acceleratie van 0-100 km/h vergt minder dan elf seconden. De actieradius bedraagt maximaal 150 km en dat is genoeg voor het gemiddelde dagelijks gebruik van 90% van de automobilisten in Europa.

image/jpeg


  

| Disclaimer