Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Minder CO2-uitstoot door enorme windturbines bij Ford-fabriek in Genk


image/jpeg

 

19-11-2009 - Als een van de grootste autofabrikanten ter wereld behoort Ford tot de top als het gaat om duurzame ontwikkelings- en productieprocessen. In Genk zet Ford het duurzame beleid extra kracht bij door het in gebruik nemen van twee enorme windturbines.

 

Op 16 november zijn deze twee gigantische windturbines, elk met een hoogte van 150 meter, in bedrijf gesteld voor de voorziening van duurzame stroom van de Ford-fabriek in Genk. De windturbines hebben in totaal een output van vier megawatt, goed om in totaal 5.000 huizen van stroom te voorzien. De windturbines zullen een belangrijk deel van de stroomvoorziening voor hun rekening nemen die nodig is om de Ford Mondeo, S-Max en de Galaxy te produceren.

Genk is niet de enige fabriek van Ford Europa die gebruik maakt van stroom die is opgewekt door windturbines. Vijf jaar geleden werd het Dagenham Diesel Centre in Engeland de eerste motorenfabriek ter wereld waar twee gigantische windturbines in het merendeel van de stroombehoefte voorzien. Naar verwachting zal volgend jaar een derde turbine in Dagenham in gebruik worden genomen. Als deze nieuwe installatie operationeel is, betrekt deze grote motorenfabriek alle benodigde elektriciteit via windenergie.

Deze alternatieve energieopwekking komt in de plaats van de traditionele energiebronnen, die jaarlijks 35.000 ton aan CO2 geproduceerd zouden hebben. Ook in Duitsland maakt Ford gebruik van duurzame energie voor de stroomvoorziening van haar productiefaciliteiten in Keulen. Daartoe behoort ook de elektriciteitsbehoefte van de fabriek en het hoofdkantoor van Ford Europa in Niehl, en het Technical Centre in Merkenich. Deze stroom wordt geleverd door drie waterkrachtcentrales in Noorwegen en Zweden. Sinds januari 2009 wordt het Merkenich Technical Centre verwarmd met stoom, dat afkomstig is van een lokale energieleverancier, RheinEnergie, als een bijproduct van haar energiecentrale. De stoom wordt via een 2,6 kilometer lange pijplijn naar de stoomketel van het Technical Centre gevoerd. De initiatieven in Niehl en Merkenich alleen al verminderen de jaarlijkse CO2-uitstoot met 190.000 ton.


  

| Disclaimer