Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Kunstenaar Jeff Koons beschildert BMW M3 GT2


 

02-06-2010 - De 17e BMW Art Car is gisteravond onthuld in het Centre Pompidou in Parijs. Jeff Koons, bekend van kunstwerken als de ‘Balloon Dog’ en ‘Hanging Heart’, trok het doek van de door hem beschilderde BMW M3 GT2 ten overstaan van driehonderd internationale vip-gasten.

 

Het is niet de eerste keer dat in het Centre Pompidou een BMW Art Car werd onthuld; kunstenaar Roy Lichtenstein deed exact hetzelfde in 1977. En net als Lichtenstein signeerde Koons ‘zijn’ BMW M3 GT2 na de wereldpremière. De Amerikaanse beeldend kunstenaar liet zich dan inspireren door ontwerpen van racewagens, kleuren, snelheid en explosies. Koons’ Art Car is komend weekend te zien in Le Mans, waar deze meedoet aan de roemruchte 24h van Le Mans. Het startnummer (79) van het kunstwerk met een 500 pk sterke 4,0-liter V8 onder de motorkap, is een eerbetoon aan de Art Car van Andy Warhol uit 1979.

Nederlands tintje
De BMW M3 GT2 is de 17de Art Car van BMW. Koons nam een kijkje in de geschiedenis van de autosport(fotografie) en stapte achter het stuur van een BMW M3 om inspiratie op te doen voor zijn kunstwerk. Daarna ging Koons aan de slag met het design van Nederlander Adrian van Hooydonk, Head of Design BMW Group, en zijn designteam.

BMW Art Cars
Al sinds 1975 veranderen internationale kunstenaars BMW’s in rijdende kunstwerken. De Amerikaan Alexander Calder was de eerste die een BMW raceauto beschilderde. Daarna volgden Frank Stella, Roy Lichtenstein, de wereldberoemde Andy Warhol en Robert Rauschenberg. De meest recente BMW Art Car stamt uit 2007 en werd onder handen genomen door Olafur Eliasson.

24h van Le Mans
Diverse BMW Art Cars hebben in het verleden meegedaan aan een van de belangrijkste autosportevenementen ter wereld: de 24h van Le Mans. Ook deze M3 GT2 neemt deel aan de slopende langeafstandsrace. Hierna reist Koons’ BMW M3 GT2 de wereld over om tentoongesteld te worden in belangrijke musea als het Louvre en de diverse vestigingen van het Guggenheim Museum. Zijn rustplaats vindt hij in het BMW Museum in München, te midden van andere Art Cars.

 

 

Meer BMW >>


  

| Disclaimer