Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Lexus Full Hybrid Run 2010: 1 op 18,52 met een RX!


 

15-05-2010 - AutoGids nam deel aan de Lexus Full Hybrid Run 2010. We wonnen niet, maar scoorden wel gunstiger dan de fabrieksopgave.

 

Het Toyota-concern, waar het luxemerk Lexus toe behoort, heeft de hybridetechniek van meet af aan hoog zitten. Daarom loopt Lexus nu ook voorop als het gaat om schone motoren. Want, een RX 450h sleept gewoon een A-label binnen. Toch knap voor een SUV, al rept Lexus liever over een crossover. Maar wat kán de RX 450h? Welnu, deze voorwielaangedreven Full Hybrid overlegt prima rapportcijfers. Wat te denken van een vermogen van 299 pk, een CO2-uitstoot van 140 g/km en slechts 20% bijtelling. Om nog maar eens te benadrukken hoe bijzonder de prestaties van deze Lexus zijn, organiseerde het merk een zuinigheidscompetitie, ofwel de Lexus Full Hybrid Run 2010.

Tips
Om een auto zo zuinig mogelijk te laten presteren, zijn er enkele tips. Neem bijvoorbeeld geen onnodige dingen mee. Het is dat de één moet sturen en de ander moet navigeren, anders hadden we onszelf buiten laten staan. Ten tweede: vermijd omrijden. Er rust daarom een loodzware verantwoordelijkheid op de schouders van de navigator. Ook de bandenspanning dient in orde te zijn. Houd de ramen verder gesloten en gebruik geen elektrische accessoires, zoals radio en airco. Gelukkig doet deze hybride ook nog nuttige dingen op eigen initiatief, zoals snel opschakelen en de motor uitschakelen bij stilstand. Wil je écht het verschil maken, dan is vooral ver vooruit kijken onontbeerlijk. Alleen zo ben je in staat het gaspedaal efficiënt te gebruiken. Lexus biedt wel enkele hulpmiddelen aan om een zo zuinig mogelijk resultaat neer te zetten. Zo is er de Eco Mode en dient de teller in de Power Indicator zich te beperken tot de groene zone. Wie daarin slaagt, ziet ook dat het groene Eco-lampje blijft branden.

Volledig elektrisch
Door te remmen, laadt de accu zichzelf op. De uitdaging is dan ook om de RX 450h volledig elektrisch te laten rijden, want alleen dan rijdt hij superschoon en -zuinig. We bemerken dan ook regelmatig dat de motor zich niet laat horen. Positief! De geboekte resultaten van de RX 450h door de equipes zijn indrukwekkend. Het gemiddelde verbruik volgens fabrieksopgave bedraagt 1 op 16,7. Wij noteerden 1 op 16,45, terwijl de winnaars slechts 1 liter per 18,52 kilometer verbruikten. Dat is bijzonder knap, al willen we graag benadrukken dat de behaalde resultaten geen realistische verbruikswaarden zijn, want werkelijk alles is uit de kast gehaald om dit te behalen. Neemt niet weg dat een zeer gunstig verbruik mogelijk is, maar die zal iets dichter bij de fabrieksopgave liggen.


 

 


  

| Disclaimer