Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Nieuw - Mazda3 MPS


image/jpeg

 

Mazda breidt de modellenlijn van de Mazda3 uit met de geheel nieuwe MPS-versie. De nieuwe Mazda3 MPS beschikt over een doorontwikkelde versie van de krachtige 2,3-liter DISI-benzinemotor uit de vorige MPS, gecombineerd met een dynamisch en aantrekkelijk uiterlijk. De nieuwe Mazda3 MPS is beschikbaar in één uitvoering, vanaf € 39.995,-.

 

De nieuwe Mazda3 MPS profiteert van de vormgevingsevolutie van de Mazda3 van de tweede generatie. Op basis van dit model voegden de ontwerpers sportieve designdetails toe om de nieuwe MPS-versie nog dynamischer en expressiever te laten ogen dan zijn voorganger en hem tot één van de meest aërodynamisch efficiënte modellen in zijn klasse te maken.
Midden in de motorkap zit nu een nieuwe luchtinlaat die de Mazda3 MPS een ‘hot-hatch’ uitstraling geeft, maar niet alleen dient ter optische verfraaiing: de luchtinlaat verbetert de werking van de tussenkoeler. De voorzijde werd exclusief voor de MPS aangepast om deze de gespierde, atletische look van een sprinter te geven. De speciale voorbumper en voorschermen zijn groter dan die van de standaardversies. De nieuwe voorschermen bieden plaats aan dezelfde driedimensionale lichtmetalen velgen als die van de Mazda RX-8. De grille en onderste bumperhelft zijn uitgevoerd in zwart metallic en worden begrensd door koplampunits die veel groter zijn dan die van de eerste generatie van de MPS. Deze units bevatten adaptieve bi-xenonverlichting, die tijdens rijden in het donker de bochten verlicht. Aan de zijkant combineerden de ontwerpers de krachtige accentlijnen van de nieuwe hatchback met sideskirts, die het visuele zwaartepunt van de auto verlagen en zijn sportieve inborst benadrukken. Exclusief voor de MPS zijn de buitenspiegels met geïntegreerde richtingaanwijzers. De markante achterkant ontleent zijn kracht aan de nieuwe, grotere dakspoiler en de LED-achterlichten.

2.3 DISI Turbo
De geroemde 2,3-liter direct ingespoten turbobenzinemotor van de oorspronkelijk Mazda3 MPS werd voor deze tweede generatie stevig onder handen genomen. De motor beschikt over een verder geavanceerd koppelregelsysteem voor meer verfijnde rijeigenschappen en voldoet aan de strenge Euro V emissie-eisen, zonder aan vermogen of koppel in te boeten. Het koppel van de 2.3 DISI ligt bij 3.000 toeren ongeveer 10% hoger, dankzij het koeleffect dat ontstaat door het rechtstreeks inspuiten van benzine in de verbrandingskamer. De motor presteert nog beter, dankzij de nieuwe luchtinlaat in de motorkap van de nieuwe MPS. Dankzij de verbeterde koeling verloopt de stijging van de rotatiesnelheid van de turbocompressor meer lineair, wat meer trekkracht bij lage toerentallen oplevert. De 2.3 DISI Turbo levert een vermogen van 260 pk bij 5.500 toeren. De motor reageert snel op de bewegingen van het gaspedaal, dankzij het hoge maximumkoppel van 380 Nm bij 3.000 toeren. Een sprint vanuit stilstand naar 100 km/h vergt slechts 6,1 seconden geduld en hij heeft een topsnelheid van 250 km/h.

Verbeterde wegligging
De manier waarop al dit vermogen tot stand komt, is aangepast om plotselinge koppelpieken te onderdrukken. Hiertoe pasten de ingenieurs van Mazda het elektronische gaspedaal aan, wijzigden ze de interactie tussen de elektronische laaddrukregeling en het koppelafhankelijke slipdifferentieel (LSD) en optimaliseerden ze de linker en rechter aandrijfassen om koppelreacties in de stuurinrichting tegen te gaan. Voor de bestuurder van de nieuwe Mazda3 MPS vertaalt zich dat in een meer verfijnde rijbeleving die wat vermogen betreft geen offers vraagt. Dit is werkelijk een sportwagen met een hoge ‘grijnsfactor’, die zich bovendien uitstekend leent voor dagelijks gebruik. De nieuwe Mazda3 MPS is beschikbaar in één uitvoering, voor een prijs vanaf € 39.995,-.

image/jpeg


  

| Disclaimer