Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Mazda i-stop systeem wint ?RJC Technology of the Year Award 2010?


image/jpeg

 

25-11-2009 - Het unieke start-stop-systeem van Mazda onder de naam i-stop heeft in Japan een prestigieuze prijs behaald, de ‘RJC Technology of the Year Award 2010’. De RJC is een non-profit organisatie in Japan die zich sinds 1990 bezighoudt met de ontwikkeling van de automobielindustrie door middel van verschillende activiteiten, waaronder de jaarlijkse toekenning van prijzen aan de beste auto’s (Car of the Year) en technologische ontwikkelingen. Het is de derde keer dat Mazda deze prijs ontvangt.

 

Start-stop systemen zijn ontwikkeld om brandstof te besparen door de motor automatisch uit te schakelen als deze niet meer nodig is voor de aandrijving. Mazda’s i-stop wijkt af van alle bestaande systemen doordat het wordt toegepast op een 2,0-liter benzinemotor met directe brandstofinspuiting en de verbrandingsenergie gebruikt om de motor binnen 0,35 seconden te herstarten. Dat is ongeveer de helft sneller dan conventionele start-stop systemen. Het i-stop systeem onderdrukt tevens geluiden en trillingen tijdens het stoppen en herstarten van de motor waardoor bestuurder en inzittenden vrijwel niets van de activiteiten van het systeem ervaren.

Het i-stop systeem is voor het eerst geïntroduceerd op de nieuwe Mazda3 die in juni dit jaar in Japan en Europa werd gelanceerd. De nieuwe Mazda3 i-stop levert gemiddeld 15 % brandstofbesparing vergeleken met de 2,0-liter motor zonder start-stop systeem in het vorige model. De Mazda3 i-stop is in Japan bijzonder populair vanwege gunstige belastingmaatregelen, waardoor maar liefst de helft van de verkopen van de nieuwe Mazda3 in Japan de i-stop betreffen.


image/jpeg


  

| Disclaimer