Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Onthuld ? De nieuwe Audi A8


image/jpeg

 

1-12-2009 – Audi heeft de nieuwe A8 gepresenteerd. Het geheel nieuwe vlaggenschip koppelt een vooruitstrevend design aan geavanceerde technieken, zoals een verbeterd MMI-systeem, tot 22% efficiëntere motoren en een nieuwe achttraps tiptronic-versnellingsbak. Ook diverse nieuwe assistentiesystemen dragen bij aan een zeer hoog veiligheidsniveau. De nieuwe Audi A8 komt begin april 2010 op de markt, voor prijzen vanaf € 113.900,-.

 

Het vooruitstrevende design van de nieuwe A8 is typisch Audi. Het nieuwe topmodel springt in het oog door een genereuze maatvoering, gezien zijn lengte van 5,14, breedte van 1,95 en hoogte van 1,46 meter. De wielbasis is 2,99 meter. Het design wordt gekenmerkt door een combinatie van strakke lijnen en een relatief lage, coupéachtige daklijn. Het resultaat is niet alleen een zeer gunstige cw-waarde van 0,26, maar ook een vloeiend silhouet, waarin wielen met een diameter tussen 17- en 21-inch de wielkasten vrijwel naadloos opvullen. De koplampen zijn wederom staaltjes hightech op zich. Er is keuze uit xenon plus-verlichting of volledige, energiezuinige led-verlichting. In de lichtunits is ter vervanging van de traditionele mistlampen zogenaamde all-weatherverlichting geïntegreerd. Op de plaats waar zich normaal de mistlampen bevinden, zijn nu de radarsensoren van de optionele adaptieve cruise control ondergebracht. ‘Continuous Headlight Range Control’ zorgt voor optimale verlichting, zonder daarbij de tegenliggers te verblinden. Uiteraard maken ook de achterlichten gebruik van led-technologie.

Interieur
Het interieur van de nieuwe Audi A8 heeft alle kenmerken van een luxueuze lounge. Het ruimteaanbod is riant en zowel de kwaliteit als de afwerking zijn van het hoogste niveau. Bovendien is het bedieningsgemak verder verbeterd. Dat komt vooral op het conto van de  verbeterde Multi Media Interface (MMI). De grote (8-inch) en zeer platte monitor van de MMI komt automatisch uit het instrumentenpaneel tevoorschijn, zodra het systeem wordt ingeschakeld. De sfeer aan boord wordt niet alleen bepaald door vakkundig verwerkte authentieke materialen als leer, hout en aluminium, maar ook door de sfeerverlichting met led-techniek. Via het MMI kan de bestuurder, afhankelijk van de (gewenste) sfeer aan boord, diverse kleurschema’s selecteren. Alle nieuwe Audi A8-uitvoeringen hebben standaard een klimaatbeheersingssysteem met twee gescheiden zones. Een vierzone-uitvoering is optioneel.
Evenals het interieur is ook de bagageruimte zeer genereus. De inhoud van de kofferruimte bedraagt maar liefst 510 liter. De kofferklep opent automatisch na een druk op de knop van de afstandsbediening.


image/jpeg


Motoren
Bij de marktintroductie in april 2010 zijn er twee motoren beschikbaar. De direct ingespoten 4,2-liter V8 FSI benzinemotor levert een vermogen van 372 pk en een koppel van 445 Nm bij 3.500 toeren. Daarmee sprint hij van 0-100 km/h in 5,7 seconden en haalt hij een begrensde topsnelheid van 250 km/h. Belangrijker is echter dat deze motor een brandstofverbruik van gemiddeld 9,5 l/100 km voor zich laat noteren. Ondanks het toegenomen vermogen (+22 pk) is hij 13% zuiniger dan zijn voorganger. In Nederland levert dat een C-label op. De gunstiger cijfers voor vermogen en verbruik zijn vooral het gevolg van een sterk verminderde interne weerstand. Ook de standaard toepassing van recuperatie en een slim temperatuurmanagement dragen hier in alle nieuwe Audi A8-modellen aan bij. Ook de 4,2-liter V8 TDI is vanaf de marktintroductie leverbaar. Deze dieselmotor met twee turbo’s levert 350 pk en een koppel van maar liefst 800 Nm! Prestaties van sportwagenniveau (0-100 km/h in 5,5 seconden, topsnelheid 250 km/h) gaan hier samen met een gemiddeld verbruik van 7,6 l/100 km (-19% ten opzichte van de voorganger). Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 199 g/km en daarmee is de Audi A8 4.2 TDI goed voor een C-label. Alle nieuwe Audi A8-modellen worden geleverd met de compleet nieuwe achttraps tiptronic-transmissie. Ten opzichte van een traditionele versnellingsbak zorgt de tiptronic-transmissie voor een verbruiksvermindering van 6%.

Meer motoren op komst
In de loop van 2010 wordt het motorenaanbod overigens verder uitgebreid. Zo wordt hij leverbaar met een sterk verbeterde 3.0 TDI met start-stopsysteem. Met een vermogen van 250 pk en een koppel van 550 Nm is hij sterker (+17 pk en +100 Nm) dan zijn voorganger, maar de grote winst zit hem in het verbruik. Met een gemiddelde van 6,6 l/100 km is hij 22% zuiniger dan zijn voorganger. De CO2-uitstoot bedraagt 174 g/km - goed voor een B-label. De 3.0 TDI komt er overigens ook met een vermogen van 204 pk, in combinatie met voorwielaandrijving.

 

De levering van de nieuwe Audi A8 start in april 2010. De Audi A8 4.2 FSI quattro, waarvan de prijs is vastgesteld op € 113.900,- en de 4.2 TDI quattro die te boek staat voor € 117.500,-, kunnen vanaf medio januari aanstaande worden besteld. De prijzen van de Audi A8-modellen die later in 2010 op de markt verschijnen, zijn nog niet bekend.


image/jpeg

 

image/jpeg

 

image/jpeg

 

image/jpeg

 

image/jpeg

 

image/jpeg

 

image/jpeg


  

| Disclaimer