Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

In volle glorie: nieuwe Opel Astra Sports Tourer


 

18-06-2010 - Opel heeft met de nieuwe Astra Sports Tourer niet alleen een ruime auto ontwikkeld, maar ook één die erg prettig is om naar te kijken. Tijdens de autosalon van Parijs (2-17 oktober) maakt de station z’n publieksdebuut.

Je hoeft geen autokenner te zijn om de gelijkenissen van de Astra Sports Tourer met die van zijn grote broer, de Insignia Sports Tourer, te zien. Het is dan ook niet zo vreemd dat Opel voor dezelfde typebenaming heeft gekozen als die van zijn grotere broer. Natuurlijk lijkt de station het meest op de vijfdeurs Astra, maar dan met een andere vormgeving vanaf de C-stijl en flink wat meer opbergruimte. De kofferruimte van 500 liter verschilt niet eens zo gek veel met die van de vijfdeurs hatchback (370 liter), maar leg je de achterleuning plat, dan wordt het een ander verhaal. Er ontstaat dan een laadruimte van maar liefst 1.550 liter, ruim 300 liter meer dan de hatchback. Opel heeft trouwens een handigheidje ontwikkeld om die leuning neer te klappen. De zogeheten FlexFold-achterbank is namelijk via een druk op een knop in zijwanden van de bagageruimte weg te klappen. Naast de ruim 1.500 liter stouwruimte, is er een laadlengte van 1.835 millimeter. In het interieur zelf is 25 liter aan extra bergruimte gecreëerd.

Gelijke rijdynamiek
Volgens de fabrikant doet de Sports Tourer wat rijdynamiek niet onder voor de hatchback. De wielbasis en de spoorbreedte zijn bijvoorbeeld gelijk. Verder zijn de demperinstellingen aangepast om hogere belasting aan te kunnen. Het van de hatchback bekende FlexRide-systeem heeft ook z’n weg gevonden naar de Sports Tourer. Door de demperkarakteristiek aan de rijstijl en de wegomstandigheden aan te passen, wordt een zo goed mogelijke wegligging gecreëerd. Er is ook gedacht aan eigenaren die regelmatig iets achter de auto hebben hangen. Het Trailer Stability Program-systeem corrigeert namelijk instabiele bewegingen van bijvoorbeeld een aanhangwagen of een caravan. Andere veiligheidssystemen aan boord zijn het Opel Eye (dat verkeersborden herkent) en het adaptieve verlichtingssysteem AFL+.

Acht motoren
Het motorenpallet van de Sports Tourer bestaat uit acht benzine- en dieselmotoren. Nieuw is de 1,4-liter turbomotor met 120 pk, die standaard gekoppeld is aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Dezelfde motor, maar dan met 140 pk, kan in een later stadium ook met een zestraps automaat besteld worden. De 2.0 CDTI met 160 pk en 380 Nm vormt de topper op dieselgebied. Schakelen kan met een zesbak, een automaat met evenveel verzetten is ook beschikbaar. Deze motor heeft ondanks z’n flinke prestaties maar 5,1 liter diesel per 100 kilometer nodig en stoot 134 gram CO2 per kilometer uit. De nieuwe station verschijnt in december bij de dealers.

 

 

 


  

| Disclaimer