Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Toyota onthult nieuwe GT 86


 

05-12-2011 - Toyota presenteerde de FT-86 Concept al diverse malen aan pers en publiek en het was enkel wachten op de definitieve versie. Die heeft de Japanse fabrikant nu officieel onthuld. Toyota spreekt over een extreem dynamische sportauto, terwijl de naam GT 86 verwijst naar iconen uit het verleden.

De nieuwe Toyota GT 86 verschijnt medio 2012 op de markt. Volgens de makers vormt hij de spirituele opvolger van de AE-86, de Celica, de MR2 en in zekere zin ook de 2000 GT en Supra. Toyota benadrukt tevens dat de GT 86 niet alleen een sportieve uitstraling heeft, maar dat er veel is geïnvesteerd om een ‘extreem dynamische sportauto’ te ontwikkelen.

De GT 86 is een tweezits sportauto met traditionele kenmerken, zoals achterwielaandrijving, een lange motorkap en een ideale gewichtsverdeling. Het hart van de GT 86 wordt gevormd door een 2,0-liter boxermotor (ontwikkeld in samenwerking met Subaru). Het vermogen bedraagt 200 pk bij 7.000 toeren, terwijl het maximumkoppel van 205 Nm bij 6.600 toeren wordt bereikt.

Om de rijkwaliteiten te laten aansluiten op de sportieve ambities van Toyota, werd de kennis en ervaring uit de Formule 1-tijd toegepast om de aerodynamica en downforce te optimaliseren. De lage zitpositie en de laag gemonteerde boxermotor zorgen voor een zwaartepunt dat slechts 47,5 centimeter boven het wegdek ligt en samen met de gewichtsverdeling van 53:47 staat de GT 86 garant voor een zeer dynamisch rij- en stuurgedrag. Bovendien wordt rijden op de limiet niet gefrustreerd door al te enthousiast ingrijpen van de veiligheidsvoorzieningen als ABS en traction control (uitschakelbaar). Deze systemen werden immers speciaal voor de GT 86 aangepast.

Achter het stuur wordt de sportieve inborst van de auto verder onderstreept. De chauffeur houdt een relatief klein stuur in handen, laat zijn voeten rusten op lichtmetalen pedalen en zit opvallend laag in de auto. Verder zijn twee kuipstoelen, carbon delen, zwarte hemelbekleding, zwart leder met rode stiksels, een kort naast het stuur geplaatste versnellingspook en tuimelschakelaars eveneens details die de GT 86 binnenin kenmerken. Een automatische transmissie behoort tot de mogelijkheden en schakelen kan dan ook via flippers achter het stuur.


Prijzen en specificaties worden pas in de eerste helft van 2012 bekend gemaakt. De GT 86 staat naar verwachting medio volgend jaar in de showroom.

 

 

 

 

 

 


  

| Disclaimer