Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Volkswagen met drie nieuwe BlueMotions naar IAA


image/jpeg

 

Volkswagen presenteert op de IAA in Frankfurt een nieuwe generatie BlueMotion-modellen van de Polo, Golf en Passat. In alle gevallen gaat het om productieversies die later dit jaar of begin 2010 op de markt komen. Voor alle drie geldt dat het de zuinigste auto’s in het desbetreffende segment zijn. Zo laat de nieuwe Polo BlueMotion een gemiddeld verbruik van 3,3 l/100 km (CO2: 87 g/km) optekenen, de nieuwe Golf BlueMotion is goed voor een gemiddelde van 3,8 l/100 km (CO2: 99 g/km) en de Passat BlueMotion voor 4,4 l/100 km ( CO2: 114 g/km).

 

De nieuwe Polo BlueMotion is met zijn nieuwe 75 pk sterke 1,2-liter motor de zuinigste vijfzits auto ter wereld. Zijn gemiddelde verbruik bedraagt slechts 3,3 l/100 km en daarmee is de Polo BlueMotion een echte ‘3-liter-auto’. Het verbruikscijfer van 3,3 l/100 km komt overeen met een CO2-uitstoot van slechts 87 g/km. Vanwege het gunstige verbruik en de daarbij behorende CO2-uitstoot waarden, heeft de Polo BlueMotion slechts 14% bijtelling. De actieradius op basis van het gemiddelde verbruikscijfer bedraagt daarmee maar liefst 1.363 km. De Polo BlueMotion haalt indien gewenst een topsnelheid van 173 km/h. Hij komt begin 2010 op de Nederlandse markt.

Golf BlueMotion: 3,8 l/100 km
Ook de nieuwe Golf BlueMotion valt op door zeer lage verbruik- en emissiecijfers. De nieuwe common-rail TDI-motor met vier kleppen per cilinder van dit model is krachtig (105 pk, 250 Nm), maar vooral ook opvallend zuinig. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 3,8 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 99 g/km waardoor de Golf BlueMotion in de gunstige 20%-bijtellingscategorie valt. De theoretische actieradius (tankinhoud: 55 liter) komt hiermee op 1.447 km. Ook de nieuwe Golf BlueMotion toont overtuigend aan dat een laag verbruik prima samen kan gaan met pittige prestaties. Zo is de sprint van 0-100 km/h in 11,3 seconden achter de rug en bedraagt de topsnelheid 190 km/h.

Passat BlueMotion: zuinigheid van formaat
Met een gemiddeld verbruik van 4,4 l/100 km is de nieuwe Passat BlueMotion (leverbaar als Limousine en als Variant) de zuinigste auto in zijn klasse. Dit komt op het conto van de zeer efficiënte 105 pk sterke common-rail TDI-motor die ook dienst doet in de nieuwe Golf BlueMotion. De gemiddelde CO2-uitstoot van deze Passat bedraagt slechts 114 g/km waardoor ook de Passat BlueMotion slechts 20% bijtelling heeft. Het lage brandstofverbruik leidt in combinatie met de 70-liter-tank tot een actieradius van 1.591 km. De nieuwe Passat BlueMotion biedt daarbij prima prestaties zoals een topsnelheid van 193 km/h en een ‘0-100’ in 12,5 seconden. De nieuwe generatie Passat BlueMotion wordt eind 2009 op de markt verwacht.


Het geheim van zuinig
De basis voor het zeer lage verbruik van de drie nieuwe BlueMotion-modellen wordt gevormd door de zeer efficiënte common-rail-TDI-technologie. Ten behoeve van een zo laag mogelijk verbruik is het motormanagement aangepast en het stationair toerental verlaagd. Ook de langere overbrengingsverhoudingen van de handgeschakelde vijfversnellingsbak dragen een steentje bij en dat geldt ook voor de standaard schakelindicator. Alle nieuwe BlueMotion-modellen beschikken ook over recuperatie. Hierbij wordt de (bewegings) energie die vrijkomt bij het uitrollen en afremmen omgezet in elektriciteit. Ook een start-stop-systeem behoort tot het BlueMotion-pakket. Dit zorgt ervoor dat de motor automatisch afslaat zodra de auto tot stilstand komt. Het intrappen van de koppeling volstaat om de motor weer te starten. Daarbij zijn het ook details die het verschil maken. De banden kenmerken zich bijvoorbeeld door hun lage rolweerstand en zelfs de (bijzonder lichte) velgen hebben een optimale stroomlijn. Ook de carrosserie is in aërodynamisch opzicht geoptimaliseerd. De speciale bumpers en de sidekirts van de Golf en Passat BlueMotion bijvoorbeeld, verlagen de luchtweerstand en geven het uiterlijk van de auto bovendien een sportief accent. De Polo en de Golf BlueMotion beschikken daarbij over een verlaagd onderstel. De Polo BlueMotion is bovendien herkenbaar aan zijn specifieke grille en dito lichtmetalen velgen.

image/jpeg


  

| Disclaimer