Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Alfa 159 Sportwagon 1.750 Turbo


image/jpeg

 

Oude tijden herleven. Voortaan zijn er weer Alfa’s te bestellen met een cilinderinhoud van 1.750 cc. Onder hen schaart zich onder meer de 159 Sportwagen, die we reden in de omgeving van Turijn.

 

Sinds 1967 trof je in de Alfa Romeo-showroom de populaire 1750 Berlina aan, zeg maar een ruimere Giulia die al over deze kenmerkende motorinhoud beschikte. De nieuwe 1,75-liter is leverbaar in de 159, Brera en Spider. Sportief als Alfa Romeo is, peurt het merk er 200 pk uit. De gemonteerde turbo heeft uiteraard een groot aandeel in het hoog gerealiseerde vermogen, terwijl de cilinderinhoud relatief klein blijft, dat weer een verbruik van gemiddeld 8,3 l /100 km tot gevolg heeft. Het probleem bij een turbomotor is doorgaans dat een flinke dosis trekkracht niet direct paraat staat, ofwel de welbekende vertraging. De turbo gaat immers pas werken als er aanvoer is van uitlaatgassen. Daar hebben de knappe knoppen bij Alfa Romeo, onder leiding van de Nederlander Dick Andriesse, echter wat op gevonden. Er wordt namelijk meer lucht dan nodig door de cilinder gepompt, waardoor de turbo eerder kan gaan werken dan gebruikelijk. En zo levert de 1,75-liter liefst 320 Nm tussen de 1.400 en 3.750 toeren.

 

Prettig accelereren

Omdat de 159 Sportwagon met deze krachtbron zo snel oppakt, is het prettig accelereren. De 100 km/h is na 7,9 seconden een feit en de topsnelheid bedraagt 232 km/h. Overigens is de lichtere sedan een fractie sneller, want hij heeft 7,7 seconden nodig voor de standaardsprint en hij topt bij 235 km/h. Terug naar de Sportwagon, waarmee zowel comfortabel als sportief te rijden valt. Toch geven we de voorkeur aan de laatstgenoemde optie, het is wel een Alfa Romeo! Hoewel de Sportwagon is voorzien van 19-inch, vertoont hij absoluut geen oncomfortabel weggedrag. Schakelen met de zes verzetten tellende handbak geschiedt soepel en de stuurinrichting biedt voldoende weerstand tijdens het betere stuurwerk.

 

Spotprijsje

Alfa Romeo vraagt voor de 200 pk sterke 159 Sportwagon 1.750 Turbo minimaal € 33.850,-. Per pk dien je dus € 169,25 af te rekenen. Een spotprijsje. Omdat de 1,75-liter naast sportief ook zuinig en schoon presteert, wordt hij beloond met een C-label. Er is echter nog een schonere variant, de 2.0 JTDm, eveneens nieuw in de Sportwagon. Deze motor scoort zelfs een B-label en is voor de zakelijke markt een serieus te overwegen optie.

 

image/jpeg


  

| Disclaimer