Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Abarth Punto Evo Esseesse


 

22-12-2011 - tekst + foto's Nile van Leeuwen

Ben je op zoek naar een supersportieve hatchback, die veel bekijks trekt, die je zelden tegenkomt en niet meer dan dertig mille kost? Dan kun je niet om de Abarth Punto Evo Esseesse heen…

 

Compacte, sportieve hatchbacks met vermogens rond 180 pk zijn er volop. Je hebt ze van Duitse, Franse, Spaanse en Tsjechische makelij en binnenkort komt ook Ford met een extra snelle Fiesta. Maar voor een stukje exclusiviteit moet je in Italië zijn. Abarth, het sportieve submerk van Fiat, heeft de Punto Evo onder handen genomen en er een brutale versie van gemaakt. Niet alleen de 165 pk sterke 1.4 MultiAir turbomotor, maar vooral het uiterlijk van de Abarth Punto Evo maakt geen geheim van zijn potentie. Forse bumpers, dikke velgen en een lekker sportief interieur zijn kenmerkend voor elke Abarth. Volgens de Italiaanse fabrikant gaat het hier beslist niet om een Fiat en om dat extra te benadrukken, is geen enkele Fiat-aanduiding te vinden en zorgen meerdere Abarth-logo’s aan de binnen- en buitenkant voor het nodige onderscheid. De Abarth Punto Evo heeft een opvallend scherpe prijs van 22.990 euro, maar gezien het vermogen kan hij de concurrentie niet echt tegenspel bieden. Maar om wél een rol van betekenis te spelen, is een Esseesse-pakket ontwikkeld. Esseesse staat overigens voor SS, maar om geen associaties met de Tweede Wereldoorlog op te roepen, hebben ze gekozen om het voluit te schrijven…

Esseesse-pakket
Hoe dan ook, het Esseesse-pakket maakt de leuke Abarth Punto Evo nóg leuker. De performance-kit kost 4.250 euro, kan in een dag worden gemonteerd en brengt tal van extra’s met zich mee. Op de eerste plaats stijgt het vermogen van 165 naar 180 pk, het koppel bedraagt 270 Nm (+ 20 Nm) en de wielen worden omgewisseld voor zeer fraaie 18-inch lichtmetalen exemplaren in wit of titanium. Om het model van extra stopkracht te voorzien, krijgt hij geventileerde Brembo-remmen op de voor- en achteras, de speciale schokdempers zijn van het merk Koni en hij staat nog eens twintig millimeter lager bij de grond. Dat is niet alles, want ook een BMC-luchtfilter en een uitlaatsysteem met variabele geometrie zijn onderdeel van het Esseesse-pakket. Uiteindelijk heb je dus voor een bedrag van 27.150 euro een gave hatchback die in de basis al erg sportief is, maar met specifieke onderdelen van gerenommeerde merken een nog beter rijgedrag vertoont.

 Zeldzaam
De exclusiviteit van de Abarth Punto Evo Esseesse zit ‘m dus niet in de prijs, maar meer omdat je hem nauwelijks op straat tegenkomt. En dat is best opmerkelijk, want deze driftige Italiaan ziet er onwijs gaaf uit. Geloof ons, dat is niet alleen onze mening. Als je in deze auto rijdt, zie je mensen kijken alsof ze water zien branden, andere sportievelingen proberen je haastig in te halen om te zien wat voor een auto het precies is en voor het stoplicht in het centrum van Rotterdam worden we op de foto gezet. Dat het er zo aan toe zou gaan, hadden wij eigenlijk ook niet verwacht, maar het zegt dus wel iets. In een Volkswagen Polo GTI zul je dit in ieder geval nooit meemaken.

Stug en strak
Binnenin is de Punto Evo Esseesse minder schreeuwerig. Het interieur is nagenoeg hetzelfde als dat van een Fiat Punto in de meest luxueuze vorm, maar dan met een ander stuurwiel en pookknop en sportieve stoelen. Deze zitten overigens prima en bieden goede zijdelingse steun. Comfortabel is de Abarth echter niet. Daar is hij nu eenmaal te stug voor geveerd. Je voelt elk steentje waar je overheen rijdt en dat is niet altijd even prettig. De functie waarmee je kunt switchen tussen een sportieve en normale (rustige) rijmodus, verandert daar niets aan. In stand N wordt overigens wel de besturing lichter en je moet het gaspedaal twee keer zo diep intrappen voor hetzelfde resultaat. Schijnt bij te dragen aan een gunstig brandstofverbruik, maar plezier beleef je er niet mee. Nee, wie dagelijks comfortabel en zuinig wil reizen, heeft niets te zoeken in de showroom van Abarth. De Esseesse is een regelrecht scheurijzer dat je werkelijk snoeihard en gecontroleerd door een bocht kunt knallen. En dat is waar het bij dit soort auto’s om gaat. Hoewel de sprint van 0-100 km/h volgens het boekje 7,5 seconden vergt, lijkt het allemaal veel sneller te gaan. En dat is een compliment aan de snelheidsbeleving. Sturen doet hij lekker strak, met de juiste hoeveelheid tegendruk en met veel precisie. Er zijn weliswaar concurrerende modellen die een nóg scherper stuurgedrag vertonen, maar de Abarth Punto Evo Esseesse biedt zo enorm veel grip, beleving en uitstraling dat hij volgens ons in z’n totaliteit de leukste ‘hot hatch’ is die onder de dertig mille-grens te koop is. Het doet ons denken aan het befaamde computerspel Mortal Kombat. Scorpion wins!

 

 

 

  

 


  

| Disclaimer