Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Audi A5 Sportback


image/jpeg

 

28-08-2009 - tekst Nile van Leeuwen 

Wie de Audi A4 niet sportief genoeg vindt en de A6 te zakelijk, kan binnenkort terecht voor een perfecte tussenvariant: de nieuwe Audi A5 Sportback! Het derde model binnen de A5-reeks biedt de elegantie van een coupé, het comfort van een sedan en de veelzijdigheid van een Avant. Hoewel de levering eind oktober van start gaat, reden wij alvast de eerste kilometers.

 

Zodra de nieuwe Audi A5 Sportback voor je neus staat, word je direct overdonderd door sportieve lijnen met fraaie proporties. De A5 Sportback is immers een doorontwikkeling van de A5 Coupé. Zelfs van de voorkant is hij niet van zijn Coupé-broer te onderscheiden. Pas als je een paar stappen zijwaarts zet en de langere wielbasis plus de twee extra portieren ziet, wordt duidelijk dat het hier gaat om een zogeheten vierdeurs coupé. Brede schouders, een lange, aflopende daklijn en een geïntegreerde spoiler in de achterklep geven de A5 Sportback tevens een vorm van elegantie. Daarbij is de C-stijl voorzien van een derde zijruitje, dat verwijst naar de illustere Audi 100 Coupé S uit 1969.

 

Emotie

Met de A5 Sportback heeft Audi een nieuw segment in het leven geroepen. Een vergelijking met de Volkswagen Passat CC en de Mercedes-Benz CLS wil Audi namelijk niet maken. Overigens volkomen terecht, aangezien de Passat CC een stuk zakelijker oogt en de CLS zich in een veel hoger prijssegment begeeft. Audi richt zich met name op het publiek dat het emotionele aspect van een coupé, zoals de looks en de rijeigenschappen, wil combineren met de ruimte en functionaliteit van een sedan of stationwagen. Wat dat betreft heeft Audi dat goed voor elkaar, want de lage zitpositie hoort bij een coupé, maar zorgt tegelijk voor een interieurruimte die is te vergelijken met een A4. Ondanks de aflopende daklijn kunnen twee volwassen personen achterin dus perfect zitten. Ook de bagageruimte van 480 liter is zeer acceptabel. Verder onderstrepen de stijlloze ramen, de diepe zetels en standaard 17-inch velgen het sportieve karakter van de A5 Sportback.

 

 image/jpeg

 

Comfort versus sportiviteit

Niet alleen het uiterlijk, ook de rijeigenschappen van de A5 Sportback dragen bij aan zijn sportieve imago. Hij heeft de breedte van een A6, maar is daarentegen zes centimeter lager dan een A4. Deze proporties zorgen voor een ander zwaartepunt, wat de wegligging ten goede komt. Dat werd zonder meer duidelijk toen we met de A5 Sportback op pad gingen. Een heerlijke zitpositie, een fraaie cockpit en een strak stuurgedrag zorgen voor veel rijplezier. Het voortreffelijke quattro-onderstel heeft zich allang bewezen, maar niets ten nadelen van de voorwielaangedreven Sportback. Ook deze stuurt, mede door het standaard elektronische sperdifferentieel, scherp en nauwkeurig. Opmerkelijk is dat je tegelijkertijd het gevoel hebt in een ruime sedan of stationwagen te zitten. Qua demping is de A5 Sportback in ieder geval iets comfortabeler dan de Coupé.

 

Motoren

Zoals gebruikelijk biedt Audi een uitgebreid aanbod van motoren en uitvoeringen, al dan niet in combinatie met een automaat en/of een quattro-onderstel. Het motorengamma omvat in eerste instantie vier TDI- en drie FSI-motoren. Dieselen kan met een 2.0 TDI met 143 of 150 pk. Daarnaast biedt Audi twee V6-motoren, namelijk de 190 pk sterke 2.7 TDI die 400 Nm levert en de 3.0 TDI met 240 pk en een trekkracht van maar liefst 500 Nm. Een 180 en 211 pk sterke 2.0 TFSI-motor en een 3.2 V6 FSI vormen het benzineaanbod. Met name de 3.0 TDI, in combinatie met quattro en S tronic-transmissie, is een geweldige configuratie om mee te sturen. De trekkracht én de sublieme automaat staan garant voor een fantastische rit, desnoods 50.000 km per jaar als het een zakelijke rijder betreft. Hoewel de 295 pk sterke 3.2 V6 een overdosis trekkracht levert en daarbij een heerlijk geluid produceert, is de 2.0 TFSI met 211 pk opvallend pittig én efficiënt. Wij verwachten dan ook dat er veel 2.0 TFSI’s zullen worden verkocht. De prijzen van de A5 Sportback beginnen bij € 40.800,- voor de voorwielaangedreven, handgeschakelde 2.0 TFSI met 180 pk. Onderaan de prijslijst vinden we de 3.0 TDI quattro, die voor € 61.300,- op kenteken staat. Audi kennende beschikt de A5 Sportback over een riante standaarduitrusting en zowel een S line- als Pro line-uitvoering behoort tot de opties.

 

image/jpeg


  

| Disclaimer