Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

BMW 320d EfficientDynamics Edition


 

05-05-2010 - tekst Nile van Leeuwen 

Voor een unieke mix van performance en zuinig rijden ben je bij BMW aan het juiste adres. Met de 320d EfficientDynamics Edition heeft BMW namelijk een bijzondere auto geïntroduceerd. Hij is niet alleen de zuinigste BMW ooit, maar tevens de krachtigste in de 20%-bijtellingscategorie.

 

BMW werd onlangs uitgeroepen tot de meest duurzame autofabrikant ter wereld. Het succes is te danken aan EfficientDynamics: het verzamelwoord voor alle brandstofbesparende voorzieningen die BMW standaard op alle modellen toepast. Het bijzondere karakter van EfficientDynamics is dat het brandstofverbruik daalt, maar niet ten koste van het motorvermogen. Sterker nog, de motoren worden juist steeds krachtiger. BMW is dan ook de fabrikant met het laagste gemiddelde wat betreft CO2-uitstoot over de gehele linie en tegelijkertijd degene met het hoogste gemiddelde vermogen. Een unieke combinatie dus.

Sterkste met 20%
U raadt het waarschijnlijk al: de BMW 320d EfficientDynamics Edition mag dan de zuinigste BMW ooit zijn, maar op het gebied van paardenkrachten valt er niets te klagen. Onder de motorkap van de 320d Edition ligt een 2,0-liter dieselmotor die een gemiddeld verbruik van 4,1 l/100 km noteert met een CO2-uitstoot van slechts 109 g/km (A-label). Maar deze dieselkrachtbron is zo geavanceerd, dat hij met zijn vermogen van 163 pk en 380 Nm koppel veruit de krachtigste auto is die in de 20%-bijtellingsklasse valt. Een zakelijke rijder kan dus tegenwoordig kiezen voor een leaseauto die maandelijks € 100,- netto goedkoper uitvalt ten opzichte van een standaard BMW 320d. En dat met een dieselmotor die ruim 30 pk sterker is dan zijn meest nabije concurrent.Vliegwiel
Vele autofabrikanten zullen een dergelijke BMW waarschijnlijk al diverse malen binnenstebuiten hebben gekeerd, want hoe krijgen ze dat in hemelsnaam voor elkaar? Om te beginnen heeft BMW een speciaal (gepatenteerd) vliegwiel ontwikkeld, dat is voorzien van veersystemen die de trillingen bij lage toerentallen voorkomen. Normaal gesproken zijn de trillingen bij een dieselmotor met een handgeschakelde versnellingsbak rond de 1.000 toeren dusdanig, dat het vervelend wordt en je dus gas moet geven om comfortabel te rijden. Dat is in de 320d Edition niet aan de orde en kun je in alle rust 1.000 toeren rijden. De versnellingsbak en de schakelindicator zijn tevens aangepast op het rijden met lagere toerentallen. Verder zijn er enkele aërodynamische veranderingen aan de carrosserie aangebracht en de velgen zorgen eveneens voor minder luchtweerstand.

Heerlijke rijmachine
In principe voelt de 320d EfficientDynamics Edition hetzelfde aan als een ‘normale’ BMW 3 Serie. Hij stuurt met uiterste precisie, de wegligging is fantastisch en de zesbak is een van de fijnst schakelende handbakken die wij ooit hebben kunnen testen. Het verhaal van het vliegwiel is wel degelijk te merken. Je rijdt gewoon heerlijk comfortabel 1.000 toeren en als je op de verbruiksmeter kijkt, dan lach je je dood. Ook bij een snelheid van 120 km/h weet deze BMW het verbruik netjes rond de 4,5 l/100 km te houden. Maar deze BMW heeft ook een ander gezicht, want zodra je even gas geeft, ga je er gehaast vandoor. Hij accelereert mooi lineair en hij stopt pas bij 225 km/h. Ook een sprint van 0-100 km/h in 8,2 seconden is buitengewoon acceptabel voor een auto die als zuinigste BMW ooit door het leven gaat. De tankinhoud gaat er bij dit soort snelheden uiteraard behoorlijk snel doorheen, maar dat ligt dus geheel aan de bestuurder. Laten we vooropstellen dat de gemiddelde leaserijder zich niet zo druk maakt om een litertje meer of minder. Die € 100,- die je maandelijks in je zak steekt, kun je dus bij de pomp weer uitgeven. Autorijden wordt wel heel leuk op deze manier! De BMW 320d EfficientDynamics Edition is er vanaf € 39.995,-, waarmee hij ruim € 3.200,- onder de huidige BMW 320d is geprijsd.


 

 

 


  

| Disclaimer