Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Fiat 500 1.2 Dualogic Start&Stop


image/jpeg

 

‘De auto’ is altijd groener bij de buren. Dat gaat zeker op voor de 500 Dualogic Start&Stop, de eerste Fiat die met een dergelijk systeem leverbaar is.

 

Grote auto’s zijn passé. De kans dat een autofabrikant geld verdient, is groter met compacte modellen. Wat dat betreft, heeft Fiat zijn zaakjes aardig voor elkaar, want er is keuze te over in kleine auto’s bij het Italiaanse merk. Zo is ook de 500 een aantrekkelijke optie. Niet alleen vanwege zijn aaibare gehalte, maar vooral ook in financieel opzicht. In het geval van de 500 Dualogic Start&Stop, die voorzien is van een A-label, geldt 14% bijtelling en is hij BPM-vrij. Daarbij hoef je slechts een kwart van de wegenbelasting af te dragen, terwijl je er volgend jaar zelfs volledig van vrijgesteld wordt. Al dit voordeel is te danken aan de geringe CO2-uitstoot, die extra verlaagd wordt door de gerobotiseerde versnellingsbak. De 500 1.2 Dualogic Start&Stop stoot slechts 110 gram CO2 per kilometer uit. Om het gebruik van deze schone Fiat te bevorderen, wordt de gerobotiseerde bak zonder meerprijs ten opzichte van de handgeschakelde variant aangeboden.

 

Kinderspel
Maar hoe werkt dat Start&Stop-systeem? Welnu, zodra we tot stilstand komen, hoeven we slechts het rempedaal in te trappen en de motor schakelt zichzelf uit. Weer optrekken? Geen probleem, want de voet van de rem af, volstaat om de motor automatisch aan te laten slaan. Wie niet zo’n remmend type is, kan de motor tot zwijgen brengen door de pook in ‘neutraal’ te zetten. Zet hem vervolgens in de versnelling en de krachtbron komt weer tot leven. Het is dus kinderspel, rijden in deze ultragroene 500 Start&Stop. Ook fijn dat het automatisch starten snel genoeg geschiedt, zodat de auto niet inhoudt op het moment dat we optrekken. Overigens kán je het Start&Stop, wanneer gewenst, gewoon handmatig uitschakelen. De 69 pk sterke 1.2 heeft dertien seconden nodig voor de standaardsprint en topt 160 km/h. Hiermee is het prima meekomen in het dagelijkse verkeer. Gemiddeld komt deze 500 liefst 21,7 kilometer ver op één liter.


Van deze tijd
Verder blijft het een feest de Fiat 500 te bekijken en te besturen. Een overdosis aan aandacht zou een nieuw model parten kunnen spelen, maar dat is bij de 500 niet van toepassing. Niemand is nog ‘Fiat 500-moe’ en waarschijnlijk zal dat ook nooit gebeuren. De 500 is qua inborst nog steeds de 500, alleen is hij nu van deze tijd. Niet alleen op het gebied van design, maar ook technisch is hij meer dan bij. De toekenning van de Auto van het Jaar-titel was niet alleen gebaseerd op het geslaagde uiterlijk. Niet voor niets zijn alle 500-modellen voorzien van een groen milieulabel. En met de komst van het Start&Stop-systeem is ook de hoogste onderscheiding op het gebied van milieulabels een feit. De 500 1.2 Start&Stop is verkrijgbaar vanaf € 12.695,-.

 

image/jpeg

 

 


  

| Disclaimer