Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Mazda CX-7 en CX-9


image/jpeg

 

29-12-2009 - tekst Nile van Leeuwen 

Mazda heeft de facelift van de CX-7 aangegrepen om, naast alle uiterlijke en technische wijzigingen, tevens het motorenaanbod uit te breiden. De CX-7 was sinds zijn introductie in 2007 namelijk alleen leverbaar met een benzinemotor, maar daar is nu een 2.2 CiTD-dieselmotor bijgekomen. Behalve deze dieselvariant kregen we tevens de gelegenheid om in de CX-9 te sturen.

 

De Mazda CX-7 leidt in Nederland een wat bescheiden bestaan. Ondanks dat deze crossover beschikt over een aantrekkelijk vormgegeven uiterlijk en een luxueus interieur, zijn er veel potentiële kopers die afhaken wanneer er alleen een dorstige benzinemotor tot de mogelijkheden behoort. Het ontbreken van een dieselmotor is een groot gemis en daar zijn ze bij Mazda ook achtergekomen. Derhalve heeft Mazda de facelift van de CX-7 aangegrepen om de 2,2-liter CiTD-dieselmotor, bekend uit onder meer de Mazda6, in de CX-7 te introduceren. Daarmee wordt deze Japanse, sportieve crossover ineens interessant voor een breed uiteenlopend publiek, waaronder de belangrijke zakelijke markt.

 

Sportief dieselen

De uiterlijke wijzigingen, zoals een andere grille, nieuwe 18- en 19-inch velgen en diverse chromen details, geven de CX-7 een fraaie mix tussen sportiviteit en elegantie. Ook het interieur is niet ongemoeid gelaten. Zo is hij voorzien van een nieuw stuurwiel, de gebruikte materialen voor het dashboard en de bekleding zijn van een hoger niveau en tevens is het navigatiescherm een stuk hoger geplaatst. Verder is het geluidsniveau gedaald en door de montage van nieuwe schokdempers is de CX-7 voorzien van meer comfort. Mazda verwacht dat 70 tot 80% van de verkopen een diesel zal zijn. Met een 2.2 CiTD, die 173 pk en 400 Nm levert, hoeft Mazda zijn klanten dan ook niet langer teleur te stellen. Met een sprint van 0 tot 100 km/h in 11,3 seconden in hij niet de snelste in zijn klasse, maar hij levert voor een 1.775 kg wegende crossover zeer acceptabele cijfers. Ook het verbruik van zo’n 1 op 12 is keurig. Het sportieve karakter van de CX-7 komt vooral tot uiting in zijn rijeigenschappen. Hij biedt een solide wegligging en een strak stuurgedrag, mede door zijn permanente vierwielaandrijving. De handgeschakelde zesbak schakelt trefzeker en daardoor ben je in de CX-7 echt actief bezig. Echter, niet iedereen wilt een handgeschakelde versnellingsbak. Juist in het segment van de CX-7 zijn er veel mensen die optimaal comfort wensen en dus ook een automaat. Helaas heeft Mazda die (vooralsnog) niet in de aanbieding. Al met al zullen we in de komende tijd veel meer CX-7’s op de weg zien, omdat hij nu over het algemeen een stuk bereikbaarder is geworden. De prijs van de Mazda CX-7 2.2 CiTD begint bij € 42.595,-.

 

image/jpeg

 

image/jpeg

 

CX-9

De Mazda CX-9 is een model dat al enige jaren op de markt is, maar pas sinds enkele maanden in Nederland. Deze full-size SUV is de grotere broer van de CX-7 en laat zich kenmerken door zijn bijzonder ruime afmetingen en een overdosis comfort. Hij is 5,09 meter lang, 1,94 meter breed en 1,73 meter hoog. Daarmee is hij een van de ruimste SUV op de Nederlandse markt en dat is ook duidelijk te merken, zodra je achter het stuur plaatsneemt. De heerlijke lederen zetels bieden een uiterst comfortabele zit en hij is voorzien van een zeer omvangrijke standaarduitrusting. Tevens biedt hij zeven zitplaatsen. Qua uiterlijk deelt hij veel overeenkomsten met de CX-7, alleen is hij een flinke slag groter. Ook zijn rijeigenschappen horen bij een dergelijke SUV. Hij veert erg soepel en hij helt flink over als je te hard door een bocht gaat. Anderzijds merk je weinig van oneffenheden in het wegdek en hij is niet schuw voor zware omstandigheden. De CX-9 is enkel te verkrijgen met een 3,5-liter V6 benzinemotor, gekoppeld aan een zestraps automaat. Deze 273 pk sterke krachtbron levert 366 Nm en weet daarmee in 8,5 seconden van 0-100 km/h te sprinten. Net als de CX-7 beschikt ook de CX-9 standaard over vierwielaandrijving. In tegenstelling tot zijn formaat is de prijs in ieder geval wat bescheidener: € 49.995,-.

 

image/jpeg

 

image/jpeg

 

image/jpeg


  

| Disclaimer