Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Renault Wind


 

09-11-2010 - tekst + foto's Nile van Leeuwen 

Met de nieuwe Wind heeft Renault een opvallend kleine tweezits roadster op de markt gebracht. Met een innovatieve hardtop, sportieve rijeigenschappen en een vormgeving die met geen enkel ander model is te vergelijken, biedt hij uitkomst voor iedereen die een keer ‘iets anders’ wil.

 

We hadden de Renault Wind natuurlijk al meerdere malen op foto voorbij zien komen, maar zodra we op dit nieuwe cabrioletje aflopen, beseffen we pas hoe compact hij eigenlijk is. De Renault Wind is namelijk gebaseerd op de Twingo en hij meet dan ook een lengte van slechts 3,83 meter. De cockpit is zo ontworpen, dat hij aan twee volwassenen voldoende zitruimte biedt, maar daar blijft het ook bij. Zodra je in de Wind plaatsneemt, vooral met een passagier naast je, voelt het allemaal vrij intiem. De ruimte tussen de twee sportstoelen is minimaal, het dak bevindt zich enkele centimeters boven je hoofd en direct achter de hoofdsteunen zit het achterruitje bevestigd. Al met al zit je dusdanig ingebouwd, dat mensen met een bovengemiddelde lengte of een fors postuur niet helemaal vrijuit kunnen bewegen.

RS-genen
Wat bij de Renault Wind wel helemaal goed zit, is zijn zogenoemde fun factor. De Wind is gebaseerd op de standaard Twingo, maar met de krachtbron van de Twingo RS en hij staat op het onderstel van de vorige generatie Clio RS. Op het gebied van sportieve rijeigenschappen laat de Wind dus niets te wensen over. Wij reden met de 1.6 16V Exception die een vermogen van 133 pk en een koppel van maximaal 160 Nm ter beschikking stelt. Deze hoogtoerige krachtbron doet de Wind behoorlijk vlot accelereren en het flinke gebrul dat deze zestienklepper produceert, benadrukt het sportieve karakter van Renault’s kleine roadster. Ook de besturing en wegligging zijn dik in orde, wat volledig is te danken aan de RS-genen die de Wind heeft meegekregen. Zodra je de handgeschakelde vijfbak optimaal weet te bedienen, is een sprint van 0-100 km/h in 9,2 seconden geklaard en spurt hij door tot zo’n 200 km/h.

Acht seconden
De meeste kopers zullen de Wind niet gebruiken als raceauto, maar kopen hem vanwege zijn vrolijke uiterlijk en natuurlijk vanwege zijn cabriodakje. Want open rijden en genieten van de zon op je bol is waar deze Wind uiteindelijk het meest voor geschikt is. Zijn innovatieve, elektrisch bedienbare dak opent en sluit razendsnel en hij heeft bovendien een permanente bagageruimte van 270 liter, ongeacht of het dak open of dicht is. Renault laat weten dat het twaalf seconden vergt om het dak te openen of te sluiten, maar wij tellen slechts acht seconden. Aan het eind van de testrit en vele positieve reacties die voornamelijk van vrouwelijke automobilisten afkwamen, zijn wij er van overtuigd dat de Renault Wind een leuke auto is voor mensen die op zoek zijn naar een compacte, bijzondere roadster die ook handig is in het dagelijkse verkeer.

 

 

 

 

 


  

Renault Wind 1.6 16V Exception

  

Prijs

22.990 euro

 

Vermogen

133 pk bij 6.750 t/min

 

Koppel

160 Nm bij 4.400 t/min

 

Transmissie

Handgeschakelde vijfbak

 

Gemiddeld verbruik

6,9 l/100 km

 

CO2-uitstoot

160 g/km

 

Energielabel

E

 

Bijtelling

25%

 

0-100 km/h

9,2 sec

 

Topsnelheid

201 km/h

 

Bagageruimte

360 liter

 


| Disclaimer