Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Toyota Avensis


image/jpeg

 

Eén-tweetje met BMW


Toyota heeft met de Avensis een oerdegelijke middenklasser als Sedan en Touring Sports in het assortiment. Voor de ontwikkeling van een hybride-versie is de markt waarin de auto zijn weg vindt te klein. Onlangs kreeg het forse model een ‘upgrade’.


Zowel de Sedan als de Touring Sports, zoals de stationwagon voortaan in het verkeersbeeld acteert, biedt niet alleen veel rijkwaliteiten maar ook een hoogwaardig comfort. Die facetten en een bijtelling van 20 procent maken dat de auto zich goed leent voor zakelijke inzet. Toyota biedt de Avensis aan met een keuze uit twee nieuwe BMW-dieselmotoren (1.6 en 2.0 liter) en drie benzinemotoren (1.6, 1.8 en 2.0 liter). De aandacht tijdens de presentatie was er uiteraard voor de uiterlijke en innerlijke veranderingen maar vooral voor de diesels.

Motoren
De 1.6 D-4D, waarop de 20 procent rust, levert 112 pk en staat borg voor een koppel van 270 Nm. Dat is al beschikbaar bij 1.750 tpm. Tijdens een tocht door een bergachtig gebied was de Avensis-diesel behoorlijk alert al sprak de 2.0 liter net wat meer aan. Die is 143 pk sterk en is met een koppel van 320 Nm tussen de 1.750 en 2.500 levendiger. Daarmee sluit de tweeliter ook wat beter aan bij de verwachtingen die de forse Avensis oproept. De benzinemotoren in de Avensis zijn de 1.6 VVT-i (132 pk) en een 1.8 VVT-i (147 pk). De 2.0 VVT-i (152 pk) is voorbehouden aan de Touring Sports en heeft standaard een automaat. Toyota, die de Avensis produceert in Europa, levert het model niet wereldwijd waardoor de markt te krap is voor een hybride-versie.

image/jpeg

Chroom

De Avensis is zowel aan de voor- als achterzijde gemoderniseerd en er zijn chromen accenten toegepast. Daardoor oogt het model breder en krachtiger. De grille is wat scherper gelijnd, led-dagrijverlichting is standaard evenals achterlichten met die techniek. In het interieur past Toyota zachte en beter geluidsabsorberende materialen toe waardoor rust in het interieur overheerst. Een cilindervorm omhult de diep liggende snelheidsmeter en toerenteller. Daartussen toont een TFT-kleurendisplay uiteenlopende rijgegevens. In het midden van het dashboard bevindt zich een 8 inch kleurenscherm voor navigatie, telefoon en audio. De stoelen voorin bieden betere steun aan lenden en rug. Debet daaraan is de verandering van de hoek van het zitvlak ten opzichte van de rugleuning. Het meubilair leent zich mede daardoor nog beter voor lange ritten.

Veiligheid
Veiligheid schuilt in het standaard aanwezige systeem dat kop-staartbotsingen helpt te voorkomen tot een snelheid van 80 km/u. De versies boven de Comfort-uitvoering hebben eveneens een voorziening die waarschuwt als de auto de rijbaan dreigt te verlaten, dat voorkomt dat groot licht andere automobilisten verblindt en dat verkeersborden herkent en projecteert in het nieuwe TFT kleurenscherm. Het werkt feilloos; aanduidingen boven de weg daargelaten zo bleek tijdens de kennismaking. Verder voorziet Toyota de Avensis van een complete uitrusting, van airconditioning en elektrisch bedienbare buitenspiegels tot een knie-airbag. Sinds de introductie in 1997 hebben zo’n 1,7 miljoen consumenten gekozen voor het Toyota-model. Gezien de veranderingen en verbeteringen zal dat aantal verder stijgen door de aanscherping van het kwaliteitsgevoel, de uitbreiding van de veiligheidsvoorzieningen en de prima dieselmotoren. De vanafprijs bedraagt 27.995 euro.

MKB Superdeal
Dat Toyota zich met de Avensis richt op de zakelijke automobilist wordt onderstreept met de MKB Superdeal. Daarmee is de extra compleet uitgeruste Avensis Touring Sports Lease Pro met nieuwe 1.6 D-4D dieselmotor met 20 procent bijtelling leverbaar voor een leasetarief van 645 euro (excl. btw) per maand. Dit bedrag is inclusief een brandstofpas en vervangend vervoer. De rijke uitrusting omvat in het interieur onder meer climate control, een DAB+ tuner, een Go-navigatiesysteem, lendesteunverstelling en een parkeerhulpcamera achter. Het exterieur van de Avensis Lease Pro is herkenbaar aan 17 inch lichtmetalen wielen, led-koplampen en privacy glass.

image/jpeg
  

| Disclaimer